Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (2024)

Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (1)

Resultaten onderzoek jaar 1

Op 30 juni 2022 zijn de eerste resultaten van jaar 1 van het Long COVID onderzoek gepresenteerd. In november 2022 is het onderzoeksrapport van jaar 1 opgeleverd. Via onderstaande link vindt u alle informatie.

Resultaten jaar 1 Long COVID onderzoek

Op deze pagina:

Meer inzicht in langdurige klachten en geboden zorg

Aanhoudende klachten na een coronabesmetting (COVID-19) kunnen grote invloed hebben op kwaliteit van leven, fysieke- en mentale gezondheid, het sociale leven en werk. Een deel van de mensen is na maanden nog niet of deels teruggekeerd naar werk. Hun sociale leven staat vrijwel stil. We zien daarnaast dat mensen te maken hebben met veel verschillende zorgverleners en instanties. Het is belangrijk te weten welke zorg en ondersteuning wordt geboden en hoe tevreden mensen hierover zijn. Beter inzicht in de aard, beloop en impact van Long COVID en de geboden zorg, maakt het mogelijk de zorg en ondersteuning aan patiënten te verbeteren.

Het onderzoek brengt het volgende in beeld:

  • De aard, mate, duur en beloop van de klachten (lichamelijk, mentaal en cognitief).
  • De invloed van de klachten op sociale deelname en werk.
  • De ontvangen zorg en ondersteuning.
  • De betrokken zorgverleners en instanties.
  • De tevredenheid over de ontvangen zorg en ondersteuning.
Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (2)

Deelname aan het onderzoek

Iedereen die voor januari 2023 was aangemeld bij C-support voor advies en ondersteuning, heeft een uitnodiging ontvangen voor deelname aan dit onderzoek. Hiervan hebben 11.000 mensen gebruik gemaakt. Als u aan jaar 1 heeft meegedaan, ontvangt u exact één jaar later automatisch een link naar de vragenlijst voor jaar 2. Heeft u vorig jaar bijvoorbeeld in augustus meegedaan, dan ontvangt u in augustus van dit jaar de uitnodiging voor jaar 2.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 minuten. Dat is best lang, maar u kunt tussentijds uw antwoorden opslaan en later verder gaan. Zo kunt u uw energie spreiden over de dag of meerdere dagen. De vragenlijst is met veel zorg samengesteld. Ook patiënten hebben hieraan bijgedragen.

Op 7 februari is er een webinar geweest over dit onderzoek. Hierin wordt ingegaan op het belang van het onderzoek, zowel voor patiënten als voor zorgverleners. En wordt stap voor stap uitgelegd hoe u aan het onderzoek mee kunt doen en wat het u oplevert. Meer weten? Bekijk het webinar op uw gemak nog eens terug.

Webinar bij de start van het onderzoek (februari 2022)

Persoonlijk overzicht

Na het afronden van de vragenlijst verstuurt u deze via een beveiligde omgeving. Uw gegevens worden verwerkt tot een persoonlijk overzicht waarin u heel helder en duidelijk een samenvatting van uw persoonlijke resultaten ziet. Als u elk jaar met het onderzoek mee blijft doen, kunt u het persoonlijk overzicht gebruiken om het beloop van uw ziekte te zien. Ook kunt u uw resultaten vergelijken met een voor u vergelijkbare groep patiënten waarvan een gemiddeld persoonlijk overzicht is gemaakt.

Gebruik het persoonlijk overzicht bij gesprekken met zorgverleners, werkgever of bedrijfsarts. Of met familie, vrienden of collega’s. Dat is heel prettig omdat nog niet iedereen goed bekend is met aard en impact van Long COVID op uw leven. Het persoonlijk overzicht maakt dit inzichtelijk.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u de resultaten kunt lezen en interpreteren en waar u het persoonlijk overzicht voor kunt gebruiken.

Uitleg persoonlijk overzicht

N.B. het persoonlijk overzicht is inmiddels op een paar punten verbeterd. De grafieken met de zogenaamde ‘spinnenwebben’ , die gebruikt werden bij ‘Klachten na inspanning’ en ‘Kwaliteit van leven’, zijn vervangen door grafieken die makkelijker leesbaar zijn. Ook is de beoordeling van de zorgverlener uit het overzicht verwijderd om ongemakkelijke situaties tijdens gesprekken met uw zorgverleners te voorkomen.

Vernieuwd persoonlijk overzicht jaar 1

Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (3)

Waar vindt u het persoonlijk overzicht?

Het persoonlijk overzicht is alleen voor u. Daarom ontvangt u het via Solvio, het elektronische patiëntendossier dat u bij C-support heeft. U ontvangt een bericht een half uur nadat u de vragenlijst hebt ingevuld dat uw overzicht klaar staat in Solvio.

Hoe vindt u uw persoonlijk overzicht in Solvio:

1. Log in op Solvio
2. Ga naar ‘mijn dossiers’
3. Klik op uw naam in de grijze balk (lijkt niet ‘klikbaar’ maar is het wel).
4. Ga naar ‘Documenten en bijlagen’
5. Download het bestand ‘persoonlijk overzicht’

Naast u zelf, kan alleen uw nazorgadviseur bij uw persoonlijk overzicht.

Hoe kan ik mijn persoonlijk overzicht printen?

  1. Bij ‘afdrukken’ -> bestemming kiezen ‘Opslaan als pdf’
  2. Document opslaan op harde schijf of externe schijf om het van daaruit te printen
  3. Let op: onthoud/noteer waar het bestand op de computer wordt opgeslagen, zodat u het document terug kunt vinden om te printen.

N.B. gebruik een laptop of PC!

Handleiding Solvio – mobiel

Gemiddeld persoonlijk overzicht

Van de gehele onderzoekspopulatie zijn gemiddelde persoonlijke overzichten gemaakt. Deze zijn verdeeld naar geslacht, leeftijd en het aantal maanden na besmetting (tot 1 jaar, tot 2 jaar en langer dan 2 jaar). U kunt uw eigen resultaten vergelijken met de groep waar u bij past.

Voorbeeld gemiddeld persoonlijk overzicht:

Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (4)

Resultaten van het onderzoek jaar 1

De afgeronde vragenlijsten van alle deelnemers worden anoniem verzonden naar Erasmus MC. De onderzoekers verwerken de gegevens van al deze vragenlijsten. Hierdoor ontstaat inzicht in de aard en klachten van alle deelnemers aan het onderzoek. En in de geboden zorg en de kwaliteit van de geboden zorg.

Op 30 juni 2022 zijn de eerste resultaten van jaar 1 dit onderzoek gepresenteerd tijdens een webinar.
In november is het onderzoekrapport van jaar 1 opgeleverd.

Veelgestelde vragen over Meerjarig Long COVID onderzoek C-support

U kunt niet meer deelnemen aan dit onderzoek.

Ja, voor patiënten bestaat het onderzoek alleen uit het invullen van een vragenlijst. Nadat u deze hebt ingevuld, krijgt u een persoonlijk overzicht van uw eigen resultaten.

  • Ja, jongeren vanaf 16 jaar kunnen de vragenlijst zelf invullen.
  • Voor kinderen onder de 16 jaar vult u als ouder(s) de vragenlijst in.

Meer vragen over het onderzoek

Een andere vraag? Stuur ons een mail.

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden bij de veelgestelde vragen? Stel u vraag aan ons per mail dan geven we u zo snel mogelijk een antwoord.

Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (5)

Interessante berichten

Agenda

Long COVID onderzoek jaar 1 - C-support (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 5710

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.